Gingerbread cookies


„Gingerbread cookies, americké tradičné vianočné koláčiky, sa u nás zjedia skôr než medovníčky."

Gingerbread cookies

Na prípravu potrebujeme:

  • 3 hrnčeky hladkej múky
  • 1 ČL sódy bikarbony
  • štipku soli
  • 1 ČL mletého zázvoru
  • 1 PL škorice
  • štipku muškátového orecha
  • 240 g zmäknutého masla
  • 150 g cukru
  • 180 ml (3/4 hrnčeka) tekutého medu alebo melasy
  • 1 ČL vanilkového extraktu

Postup

  1. Vo veľkej mise si zmiešame najprv suché ingrediencie - múku, sódu bikarbonu, soľ, mletý zázvor, škoricu a muškátový oriešok. Kto má rád, môže pridať aj štipku mletých klinčekov.
  2. V druhej mise si elektrickým šľahačom vyšľaháme maslo s cukrom dopenista. Následne prilievame med (alebo melasu) a vanilkový extrakt.
  3. Za stáleho šľahania potom pridávame po lyžiciach múčnu zmes. Hotové cesto vyklopíme na dobre pomúčenú dosku a zabalíme ho do potravinárskej fólie. Odložíme do chladničky na minimálne 1-2 hodiny. Ak sa ponáhľate, môžete ho hodiť na 20 minút do mrazničky.
  4. Oddýchnuté cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 3 mm a vykrajujeme z neho rôzne tvary formičkami na medovníčky. Ja používam iba veľké formičky. Niekedy dám zvieratám aj oči v podobe neroztekavých čokoládových kúskov, ktoré inak používam do Chocolate chip cookies.
  5. Vykrojené gingerbread cookies ukladáme na plech s papierom na pečenie. Ak ste pracovali s cestom pomaličky a stihlo zmäknúť, dajte vykrojené cookies aj s plechom pre istotu ešte na 5 minút do chladničky.
  6. Cookies pečieme v rúre rozohriatej na 175 stupňov, cca 8 minút, kto má rád mäkkšie pečivo, alebo 9-10 minút ak chcete chrumkavejšie, tvrdšie pečivo.
  7. Po vychladnutí môžeme gingerbread cookies aj ozdobiť bielkovou penou, na ktorú použijeme 1 vaječné bielko a 150 g práškového cukru, ktorý bol dvakrát preosiaty. Dobrú chuť.

Mohlo by vás zaujímať