Provensalská šošovicová polievka


„Ľahká polievka z červenej šošovice ozvláštnená zmesou provensalského korenia je to pravé "orechové" na nadchádzajúcu jarnú sezónu."

Provensalská šošovicová polievka

Na prípravu potrebujeme:

  • 3 PL olivového oleja
  • 1 PL slnečnicového oleja
  • 1 väčšiu mrkvu
  • 1 bielu alebo červenú cibuľu
  • 1 petržlén
  • 1/2 menšieho batátu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 hrste červenej šošovice
  • 1 ČL soli
  • 1/2 ČL mletého čierneho korenia
  • 2 ČL provensalského korenia
  • čerstvú petržlénovú vňať
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • 1 plátok chleba
  • 2 PL strúhaného parmezánu (nemusí byť)

Postup, ak máte MioMat - hrnček var

  1. Do MioMatu vložíme na kocky nakrájanú mrkvu, cibuľu, petržlén, batát, cesnak, petržlénovú vňať a 2 odmerky premytej červenej šošovice. Zalejeme zeleninovým vývarom, zakryjeme a zapneme program Mash/Soup.
  2. Po 25 minútach vypneme, dochutíme soľou, mletým čiernym korením, provensalským korením a olivovým olejom (slnečnicový olej nepridávame). Premiešame a podávame s chlebovými krutónikmi opraženými na suchej panvici. Môžeme posypať aj lyžičkou strúhaného parmezánu.

Klasický postup

  1. Začneme tým, že si ošúpeme a na kocky nakrájame mrkvu, petržén a batát. Ošúpeme a nakrájame nadrobno tiež cibuľu a cesnak.
  2. Do rozohriateho oleja v hrnci pridáme mrkvu, cibuľu a petržlén. Kým sa začína pražiť náš polievkový základ, premyjeme si červenú šošovicu v sitku, kým cez ňu nepreteká čistá voda. Odstránime prípadné kamienky a nečistoty.
  3. Do hrnca pridáme cesnak a provensalské korenie a necháme minútku pražiť. Potom pridáme nakrájaný batát, šošovicu, soľ, čierne korenie, zalejeme vývarom a necháme variť za občasného prebublávania, kým nebude batát aj šošovica hotová.
  4. Hotovú polievku odstavíme z ohňa a necháme ju trochu vychladnúť. Zatiaľ si nakrájame plátok chleba na kocky, ktoré opražíme na suchej alebo jemne olejom potretej panvici.
  5. Do polievky pridáme trochu petržlénovej vňate a rozmixujeme ju ponorným mixérom dohladka. Polievku podávame teplú a na vrch nezabudneme pridať aj pár kúskov chlebových krutónov. Môžeme posypať aj lyžičkou strúhaného parmezánu. Dobrú chuť.

Mohlo by vás zaujímať