Šamrolky


„Šamrolky patria k našim najobľúbenejším dobrotám."

Šamrolky

Na prípravu cca 16-18 ks potrebujeme:

  • 1 lístkové cesto
  • 2 vaječné bielka
  • 185 g kryštálového cukru
  • 50 ml vody
  • 1 žĺtok

Postup

  1. Začneme tým, že si rozvaľkané lístkové cesto nakrájame na približne centimeter hrubé pásiky. Jednotlivé pásiky navíjame na trubičkové formičky na šamrole. Potrieme vaječným žĺtkom a pečieme v rúre predhriatej na 180 stupňov dozlatista.
  2. Na krém začneme šľahať ručným šľahačom vo vysokej úzkej nádobe 2 bielka. Postupne pridáme 35 g cukru a vyšľaháme na sneh. Zbytok cukru, teda 150 g nasypeme do hrnca, zalejeme pol decom vody a povaríme 3 minútky. Odstavíme a trošku pomiešame, aby nám zmizla pena. Tekutý cukrový sirup pomaličky prilievame do snehu a šľaháme šľahačom na vysokom stupni, až kým nám nevznikne tuhý krém.
  3. Upečené trubičky zložíme z kovových formičiek ešte za horúca, necháme trošku vychladnúť. Hotovým krémom naplníme cukrárske vrecko a plníme upečené trubičky. Môžeme ešte poprášiť práškovým cukrom a podávame. Dobrú chuť.

Mohlo by vás zaujímať