Jahodová roláda


„Túto sviežu jahodovú roládu som robila pre môjho milovaného na Valentína."

jahodová roláda

Na prípravu 1 rolády potrebujeme:

  • 5 vajec
  • 150 g kryštálového cukru
  • 3 PL slnečnicového oleja
  • 100-120 g polohrubej múky (v závislosti od veľkosti vajec)
  • 6 PL práškového cukru
  • Smotanu na šľahanie
  • 2 PL práškového cukru
  • 300 g mrazených jahôd
  • 150 g kryštálového cukru
  • 250 g čerstvých jahôd

Postup

  1. Predhrejeme rúru na 180 stupňov
  2. Oddelíme bielka od žĺtkov a začneme šľahať bielka na sneh. Keď už sneh tuhne, pridávame postupne po lyžiciach kryštálový cukor. Keď je cukor zašľahaný začneme po jednom zašľahávať aj žĺtka
  3. Nakoniec pridáme 3 lyžice oleja a šľaháme pod uhlom, kým sa nezačnú robiť bublinky. Vypneme šľahač a ručne vmiešame stierkou preosiatu múku, jemne a jedným smerom (Múku dávame postupne, budeme jej potrebovať od 100 do 120 gramov, podľa toho, aké veľké sme dali vajíčka)
  4. Plech vystelieme alobalom (bude stačiť menší plech) a vylejeme tam cesto, ktoré rovnomerne rozotrieme. Pečieme vo vyhriatej rúre približne 9 minút
  5. Zatiaľ čo sa cesto pečie si vyšľaháme smotanu na šľahanie s dvoma lyžicami práškového cukru a odložíme do chladničky
  6. V hrnci povaríme 300 g mrazených jahôd spolu s kryštálovým cukrom, kým nebudú jahody akoby rozpustené na taký tuhší sirup
  7. Upečenú roládu vyberieme z rúry a necháme ju približne 10 minút trochu vychladnúť. Po 10 minútach na cesto preosejeme práškový cukor, pripravíme si čistú utierku a preklopíme na ňu roládu
  8. Odstránime z vrchu alobal a roládu stočíme spolu s utierkou smerom k sebe. Roládu necháme v tomto stočenom stave úplne vychladnúť pri izbovej teplote
  9. Keď je roláda vychladená, opatrne ju odrolujeme a cesto potrieme rovnomerne jahodovým sirupom. Na to navrstvíme šľahačku a na vzdialený koniec poukladáme vedľa seba čerstvé jahody
  10. Roládu opäť opatrne zrolujeme smerom k sebe, pomáhame si utierkou – ak si nie ste istí, ako stočiť roládu, pozrite si toto video
  11. Roládu už iba premiestnime na servírovací podnos, zakryjeme utierkou a necháme v chladničke zachladiť. Nakoniec dozdobíme šľahačkou a rozpolenými jahodami a podávame

Zdroj: http://goo.gl/gphrdk

Mohlo by vás zaujímať